Wil je in Nederland een mbo-opleiding gaan volgen, dan heb je een diploma Nederlands op minimaal B1-niveau nodig. Voor een opleiding aan een hogeschool of universiteit heb je zelfs niveau B2 nodig. Je kan bewijzen dat je één van deze niveaus hebt door het Staatsexamen NT2 te doen.

Het Staatsexamen NT2 bestaat uit meerdere onderdelen, namelijk spreken, schrijven, lezen en luisteren. Om te voldoen aan de inburgeringsplicht moet je daarnaast ook nog de onderdelen Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM) en Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA) doen.

Wij organiseren groepscursussen naar niveau B1 en B2. Ook hebben wij voor beide niveaus speciale groepen voor examentraining.

Programma 1

Het staatsexamen programma 1 is het examen Nederlands op B1-niveau. Als je niveau B1 hebt, dan kun je zelfstandig in het Nederlands communiceren over veel voorkomende onderwerpen uit het dagelijks leven en werk. Je hebt een redelijk uitgebreide woordenschat.

Programma 2

Het staatsexamen programma 2 is het examen Nederlands op B2-niveau. Niveau B2 is een hoger niveau dan B1. Als je niveau B2 hebt, dan kun je makkelijker en efficiënter deelnemen aan gesprekken en discussies. Ook kun je argumenten beter verwoorden en je mening geven en uitleggen.

Adviesgesprek

Wij beginnen altijd met een adviesgesprek om te kijken wat jouw huidige niveau is. Je krijgt van ons een niveautoets en met de resultaten van de toets en het gesprek bepalen wij jouw niveau. Dit gesprek duurt ongeveer 45 minuten. Het adviesgesprek is gratis.

Proefles

Na het adviesgesprek nodigen wij jou uit voor een proefles in een bestaande groep of een nieuwe groep. De docente bekijkt dan samen met jou of de groep goed voor jou is. Is dat zo, dan blijf je in deze groep. Is dat niet zo, dan kijken wij of wij een betere groep voor jou hebben. Als je besluit te blijven, dan maken wij jouw inschrijving pas definitief en teken je een cursuscontract.

Uren en kosten

Alle groepen bij Taalswitch hebben 2 keer per week les, in totaal 6 uur per week. De kosten voor deze lessen zijn 350 euro per maand. De boeken die jij nodig hebt, krijg je van ons. Je kan uiteraard zelf betalen, maar je kan ook met de lening van DUO betalen. Je betaalt de lessen altijd na afloop. Aan het begin van de maand ontvang je de factuur voor de lessen die je in de maand daarvoor hebt gevolgd.

Cursuscontract opzeggen

Opzeggen kan bij ons elke maand. Je moet wel rekening houden met een opzegtermijn van één maand.