ONA staat voor Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt.

Deze cursus geeft veel informatie over werken in Nederland. Je moet met veel dingen rekening houden als je werk gaat zoeken. In eerste instantie is het belangrijk om te weten wat voor werk je wilt doen. Wat lijkt je leuk om te doen en waarom? Wat kan je goed en wat moet je nog leren?

Als je weet wat je wilt, moet je kijken welk beroep daarbij past. Wat zijn de taken die je moet doen en welke eigenschappen heb je daarvoor nodig? Daarna ga je vacatures zoeken en solliciteren. Hoe schrijf je nou een goede brief en hoe ziet jouw cv eruit?

In een ONA-traject gaan we samen al deze vragen beantwoorden.

Taalswitch biedt drie verschillende trajecten voor ONA.

Het eerste traject bestaat uit 5 lessen van 3 uur, waarin het portfolio gezamenlijk wordt ingevuld. Zodra de datum van het eindgesprek bekend is, wordt het gesprek in een een-op-een-gesprek geoefend.

Het tweede traject is een cursus van 64 uur. Er wordt klassikaal lesgegeven. Daarnaast worden er zo veel mogelijk buitenschoolse activiteiten gepland, zoals een bezoek aan een banenbeurs, of een open dag van een opleidingsinstituut.

Het derde traject is een individueel traject met privélessen. De deelnemer vult voor zover mogelijk het portfolio zelfstandig in, hij schrijft zelf een sollicitatiebrief en een CV en zoekt zelf naar vacatures. Tijdens de privélessen krijgt de deelnemer ondersteuning bij de onderdelen die hij moeilijk vindt en krijgt hij feedback op zijn werk. Ook wordt het eindgesprek geoefend.